Adana Psikolog Ücretleri
Psikolog Ücretleri Psikolog ücretleri, Psikoterapi ücretleri psikologdan psikologa farklılık göstermektedir. Örneğin işe yeni başlayan bir psikologun…
MAKALE ÖZETİ
Genel olarak, kendini sosyal çevreden uzaklaşma, içe kapanıklık ve başaramama korkusu ile gösteren psikolijik probleme özgüven eksikliği denilmektedir. Özgüven kişinin kendi kendini sevmesi, aldığı kararların arkasında durması, her zaman başaracağına inanmasıdır. Özgüven eksikliğinin belirtilerini ve üstesinden gelme yollarını sizin için araştırdık.
Çeşitli yaşam tarzlarına bağlı olarak insanlarda farklı psikolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum oldukça normaldir. Genellikle içine kapanık ve sosyal ortamlarda bulunmayan bireylerde bu psikolojik sorunlara daha fazla rastlanmaktadır. Diğer insanlarla iletişim halinde olmak ve sosyal çevreler edinmek insanların ruh sağlığı açısından fazlası ile önem taşıyan bir durumdur.
Bazı insanlarda içine kapanık olmanın ve çevreden uzak yaşamanın sonucunda özgüven eksikliği görülebilmektedir. Bu durumun daha başka pek çok nedeni bulunur ve genel olarak yaşam biçiminden dolayı ortaya çıkan bir sorundur. Ayrıca yetiştirilme tarzı da kişilerin özgüvenini belirleyen temel faktörler arasındadır. Bu nedenle anne babalar çocuk yetiştirirken temel eğitimlerin yanında, bu tarz kişilik özelliklerini de çocuklarına vermeye çalışmalıdır.
Şimdi dilerseniz özgüven eksikliği nasıl bir sorundur, nedenleri ve tedavisi nelerdir gibi bilgilerin yanında, çocuklarınızda özgüven eksikliği olduğunu ilk fark ettiğiniz anda yapılması gerekenleri öğrenelim.
Navigasyon
Özgüven bir insanın kendi hayatıyla ilgili aldığı kararları gerçekleştirmek ve bunun arkasında durma konusunda kendine verdiği cesaret duygusudur. Bunun yanında özgüven kişinin, kendi aldığı kararların olumlu olduğunu düşünmesi, kendini sevmesi, yapabileceğine inanması, her konuda yeterli olduğunu bilmesi, kısaca kendini sevip inanması demektir. Bu duyguların eksikliği ise özgüven eksikliği dediğimiz psikolojik sorunu meydana getirmektedir. Bu sorunu yaşayan kişilerin kendisinden memnun olmadığı ve sürekli olarak sıkılgan bir ruh hali içerisinde bulunduğu gözlemlenmektedir.
Aynı ortamda yaşayan, aynı zeka düzeyine sahip ve aynı eğitimi almış insanları düşünelim. Hatta bir annenin yetiştirdiği iki çocuğu ele alalım. Biri gayet kendine güveniyor, her ortama rahatlıkla girip eğlenebiliyor; diğer ise tam zıttı yönde özgüven eksikliği yaşıyor. Görünen her şeyin eşit ve normal olduğu böylesi bir durumda, çocukta meydana gelen özgüven eksikliğinin mutlaka bir sebebi olmalı değil mi?
Biz genel olarak yazımızda hep çocuklar üzerinden anlatarak ilerledik. Zaten özgüven çocuk yaşta oluşur ve yapılan bazı yanlışlar da daha çocuk yaşta özgüven eksikliğinin oluşmasına sebep olur. Uzmanlar aşağıda saydığımız sebeplerin bir çocukta özgüven eksikliğine yol açtığını söylüyor;
Özgüven konusunda sorun yaşayan insanlar, çevrelerindeki diğer insanlarla da iletişim kurmakta ve kendilerini ifade etmekte fazlası ile zorlanırlar. Özgüven eksikliği olan bir birey yaşamının her alanında sorun yaşayabilir. İş hayatı, sosyal çevre, diğer insanlarla olan ilişkiler ve kalabalık bir ortam bu kişiler açısından çeşitli problemleri de beraberinde getirir. Yapmış olduğu bir işte bile kusur ararlar ve diğer kişilerin bu yapılan iş karşısında memnun olmayacağını da düşünürler. Böyle olduğu zaman da üretkenliklerini kaybederler. Ayrıca sosyal bir ortama girmiş oldukları zaman kendilerini ifade etmekte, konuşmakta ve diğer insanlarla iletişim kurmaktan çekinirler.
Eğer birinde veya bir çocukta özgüven eksikliği benzeri bir durum sezdiyseniz, bunun ilerleyip kişiliğini tamamen etkisi altına almasına izin vermeden gereken önlemleri almalısınız. Özgüven eksikliği için en garanti yol psikolojik bir destek alınması olsa da bu sorunu yaşayan insanlar kendi iç dünyalarında da bunu çözebilirler. İlk olarak daha sosyal bir hayata girilmesi ve diğer insanlarla bağlar kurulması oldukça önemlidir.
Olumsuz olan düşüncelerin yerine, daha pozitif düşünülmesi de bu durumdan kurtulma aşamasında fazlası ile yardımcı olacaktır. Görünüş ve giyiminiz de özgüveninizin yerinde olması açısından önemlidir. Buna da dikkat ederek sorunu biraz daha azaltmayı sağlayabilirsiniz.
Özgüven eksikliği yaşayan bireylerin yapmış oldukları yanlışlardan bir tanesi de, sürekli olarak kendilerini eleştirmek ve yanlış olan yönlerini bulmaktır. Bu hatalardan da vazgeçip kendinizi daha az eleştirmeye başlar ve olumlu yönlerinizi daha ön plana çıkartmaya çalışırsanız, özgüven eksikliği gibi bir sorununuz varsa yakın zaman içerisinde tamamen ortadan kalkacaktır.
Bir insanın özgüven eksikliği problemini çözebilmesi için, öncelikle bu sorunun kendinde olduğunu kabul etmesi gerekmektedir. Sorunun ortadan kaldırılması için gerekli olan ilk aşama budur. Özgüven eksikliğini gidermek için psikolojik bir destek almak da oldukça önemli bir konudur. Bu yazı bilgihanem.com isimli siteden alınmıştır.
Özel Kariyer Aile Danışma Merkezi, Çalışma Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı – Psikolojik Danışmanlık – Aile Danışmanlığı Merkezi olup, Türkiye’de 14 ilde şubesi ile hizmet vermektedir.
Randevu almak için lütfen arayınız. 0322 458 0 458 ve 0544 204 61 82